Kontakt Lensin Tarihçesi

Kontakt Lensin Tarihçesi

01.08.2017


Son Güncelleme: 17.12.2024

Kontakt Lensin İcadı ve Gelişim Süreci

Kontakt lensin ilk serüveni 16. YY’da başladı ve yüzyıllar boyunca birçok araştırma ve geliştirme sonucu bugünkü haline geldi. Üretici firmalar tarafından durmaksızın devam eden çalışmalarla, teknolojinin yarınını kontakt lens kullanıcıları bugünden yaşamaya devam edecek gibi görünüyor.😊

Kontakt lenslerin sadece korneayı kaplayan versiyonunun üretilme ve kullanılma geçmişi yüzyıldan az olsa da, icadı ve gelişim süreci uzun ve meşakkatli olmuştur. Tarih boyunca farklı formlara karşımıza çıkmaktadır. Örneğin; İlk fiziksel olarak takılmış kontakt lens aslında camdan yapılmıştı! Biz de hayal bile etmekte zorlanıyoruz, bu konuda yalnız değilsiniz.😊

Biliyor Musun ?

İlk düzeltici kontakt lensler üfleme camdan yapılmıştır.

Kontakt Lens Ne Zaman İcat Edildi?

Kontakt lensin konsepti ilk kez 1508 yılında gerçekleştirildi, bu nedenle de kontakt lensin icat tarihi 1508 olarak kabul edilmektedir.

Kontakt Lensler Adını Nereden Alıyor?

Önceki dönemlerde sıvıyla dolu bir cam tüpü doğrudan korneayla temas edecek şekilde kontakt lens üretilmiştir. Kontakt lensler, korneayla doğrudan temas ettiği için de adını buradan almış ve bu şekilde kalmıştır.

Kontakt Lens Kullanmaya Nasıl Başlayabilirim?

Eğer kontakt lenslerle ilk kez tanışacaksanız ilk adım olarak bir göz doktoruna lens muayenesi olmalısınız. Kontakt lens bir göz doktoru tarafından reçetelendirilmeli ve doğru bir şekilde göze yerleştirilmelidir.

Göz doktorunuz göz yapınızı ve gözyaşınızı değerlendirecek ve sizin için en uygun olan kontakt lens çeşidini ve değerini belirleyecektir.

Kontakt Lensi Kim Buldu

Kontakt Lensi Kim Buldu?

Leonardo da Vinci, geliştirdiği ilk portatif ile kontakt lensin oluşum sürecisin başlatan isim olmuştur. 1508'de Leonardo da Vinci çeşitli kontakt lens formlarını çizdi ve tanımladı ancak gerçekte bir lens veya cihaz geliştirmedi.

Kontakt Lensin Mihenk Taşı Gelişmelerini Kronolojik Olarak Sıralarsak;

1508

1508'de Leonardo da Vinci ilk kontakt lensin çizimini gerçekleştirmiştir. Leonardo da Vinci, korneaya yeni bir refraktif yüzey oluşturmanın çeşitli olasılıklarına ilk olarak 1508 yılında yaptığı eskizlerde yer vermiştir. Yaptığı bir çalışmada büyük kubbe şeklinde bir camın içine su doldurarak gözün bu kaba daldırılmasının, teorik olarak azalmış görme keskinliğini arttırabileceğini belirtmiştir. Zamanın ötesinde bir buluş olduğu için konu o dönemde ilerleyememiştir. Kontakt lensin fikir babası diyebiliriz, ancak bir lens ya da cihaz gelişimi ilerleyen tarihlerde olmuştur.

1636

1636'da Leonardo'nun çalışmalarını inceledikten sonra, Fransız bilim insanı René Descartes, yayımlanan “Görmeyi Mükemmelleştirmenin Yolları” başlıklı yazısında öne başka bir fikir atmıştır.

>> Sıvıyla dolu bir cam tüpü doğrudan korneayla temas edecek şekilde yerleştirmek ve korneayı nötralize etmek.

Descartes'ın icadı görüşü geliştirmek için bir nebze işe yarasa da ne yazık ki, onu kullanmak göz kırpmayı imkansız hale getirdiği için sürekliliği olmamıştır.

Ancak, Descartes, merceği tam sklera (gözün beyazı) yerine doğrudan korneaya yerleştirmeyi öneren ilk kişi olduğu için kontakt lenslerin gelişim sürecine büyük bir katkı sağlamıştır.

1800’lerde Kontak Lensin Gelişim Süresi

1823

İngiliz astronom Sir John Herschel ilk kontakt lens tasarımını gerçekleştirdi.

1887

F. G Muller hasta gözkapağından korneayı korumak için transparan korneal kısmı olan bir ince cam kabuk icat etti.

1888

A.Eugene Fick tarafından kırınım gücü olan ilk skleral kontakt lens tanımlandı. E.Kalt ise, keratokonusu düzeltmek için korneal kontakt lensleri kullanmayı amaçladı. Adolf Eugene Fick ve Eugene Kalt birbirinden bağımsız olarak 1888 yılında insan gözüne takılabilen ilk kontakt lens tasarımını ortaya çıkarmışlardır.

1892

Carl Zeiss Company (Jena, Almanya) optik spesifikasyonları tam olan ilk kontakt lensleri üretmiştir.

1900’Larda Kontak Lensin Gelişim Süresi

1936

New York’ta William Feinbloom isimli göz doktoru, bugün bildiğimiz şekliyle ilk plastik kontakt lensleri üretmeye başlamıştır.

1937

William Feinbloom sentetik plastikten yapılmış ilk skleral kontakt lensi geliştirmiştir.Fleinbloom sert camın ve yumuşak plastiğin birlikte kullanıldığı kontakt lensleri 1937 yılında geliştirdi. Bu lensler günde sadece 1-2 saat kullanılabilmekteydi. Bugün için az, o dönem için iyi bir süre diyebiliriz.😊

1938

John Muller ve Theodore Obrig, PMMA'dan skleral kontakt lens yapmışlardır. Böylece daha hafif ve oküler duyumu daha az olan lensler ortaya çıkmıştır.

1943

Norma Bier geçirgen skleral lensleri tanımlamıştır.

1944

Kevin M.Tuohy günümüz sert lenslerinin habercisi olan PMMA plastik korneal lensleri üretmiştir.

1948

Kevin Thouhy ingiltere'de 1948 yılında sert plastikten kornea kontakt lenslerini geliştirmiş ve patentini almıştır.

1950'ler

Otto Wichterle ilk yumuşak kontakt lensi geliştirmiştir.

1952

Mikrokornealler tanıtılmıştır.

1956

Kornea kavisine uygun kavisli Contour Kontakt lens piyasaya çıkmıştır.

1960

Kontakt lensler için modern döneme giriş diyebiliriz sanırız.😊

1960'da Prof. Otto Wichterle ve Dr. Drahoslav Lim kontakt lens yapımında HEMA'yı önermişlerdir. Polymacon lensler (%38 su içeriğine sahip) piyasaya çıkmıştır. (Bausch & Lomb)

Çekoslovakya’dan Otto Wichterle’in HEMA’yı geliştirmesiyle yumuşak hidrofilik plastikten imal edilmiş ilk yumuşak kontakt lensler 1964 yılında yapılmıştır. Su içerikleri ve oksijen geçirgenlikleri nedeniyle bu lenslerin kullanımları çok daha rahattı.

1969

Griffin Contact Lens Company tarafından %58 su içeren “Lathe-cut” Softcon kontakt lens üretildi. Uzun kullanım süresine sahip lensler üretilmiş oldu.

1971

Bausch & Lomb yumuşak kontakt lens teknolojisini hayata geçirmiştir.

1978

Gaz geçirgen lenslerin piyasaya çıktığı yıl olarak tarihe geçmiştir. Gaz geçirgen (GP) lensler oksijeni ileten sert, dayanıklı plastikten yapılır.

1979

Uzun süreli kullanım için kontakt lensler tanıtılır

1980

Silikon lens yapımında kullanılmaya başlanmıştır. Silsight (Dow Corning) ilk silikon kontakt lens türü olmuştur

1987

Tek kullanımlık kontakt lens 1987’den beri günümüze kadar sevilerek kullanılıyor.😊

1994

Günlük kullan -at lensler kullanıma sunulur.

2002’den Sonra Türkiye’de Kontakt Lens Kullanımı

Aylardan Şubat, günlerden Çarşambaydı. Türkiye’deki kontakt lens kullanıcılarının hayatına bir web sitesi girdi ve artık hiçbir şey eskisi gibi olmadı…
Kontakt lens reçetesini yeni alanlar olsun, reçetesi olup henüz kontakt lens almayanlar olsun hepsi arama motorlarına kontakt lens yazdıkça lensmarket.com ile karşılaşıyor ve bu kadar kolay lens almanın mümkünlüğüne şaşırıyorlardı.
Reçetesine uygun lensi almakta zorlananlar ise çağrı merkezini arayarak bir kereliğine fazladan birkaç dakika ayırıp sorularını sorup, siparişlerini oluşturuyorlardı.
Gel zaman git zaman derken, 20 yılı aşkın süre doldu.
Sipariş veren lens kullanıcılarında birler, onlar - onlar yüzler – yüzler, birler oldu derken nerdeyse tüm lens kullanıcılarına temas etme şansımız oldu.
Daha fazla kendimizi anlatmadan biz çalışmaya devam edelim en iyisi.
“Ne de olsa kişinin aynası iştir, söze bakılmaz.” prensibi ile bugüne kadar devam ettik, madem sizleri layık olmaya başardık yine öyle devam edelim.

Kontakt Lenslerin Gelişim Süreci

Kontakt Lenslerin Gelişim Sürecini 7 Madde ile Özetlersek;

  • İlk Fikirler Prototipleri (1600 -1800'ler)
  • İlk Cam Örnekleri (1887–1888)
  • Plastik Kontak Lensler (1936–1938)
  • İlk Plastik Kornea Kontakt Lensleri (1948)
  • İlk Yumuşak Kontakt Lensler (1950'ler)
  • Yumuşak Kontakt Lensler için Modern Dönem(1970'ler)
  • Lens Market Web Sitesinin Açılışı (2002)

Günümüzde Kontakt Lens Kullanımı

Seri üretildiği ilk günden günümüze kadar kontakt lensler dünyanın her yerinde, her gün milyonlarca kişi tarafından kullanılmaktadır.

Kontakt lensler, görme telafisi için engellenmemiş bir görüş alanı sağlıyor. Spor yapanlar, sık sık seyahate çıkanlar, yoğun çalışma saatleri olanlar ve özgür hareket etmeyi sevenler için bu durumlarda kontakt lensleri mükemmel seçenek haline getiriyor.

Günümüzde kontakt lensler, da Vinci'nin ilk konseptinden çok uzaktadır. Lens kullanıcıları için çok pratik ve konforludur. Özel bir çaba sarf edilmediği sürece dışarıdan fark edilme olasılıkları çok düşüktür.

Kontakt lenslerin gelişim süreci her geçen sürede daha da heyecanlı bir hal alıyor. İster görme kusuru telafisi için, ister göz renginizi değiştirmek için olsun. Artık tek ihtiyacınız lens reçetesi ve kısa bir lensmarket.com ziyareti, gerisi biz de. 😊

Kontakt Lensler ve Gelecek

Artık çoğu ürün, akıllı hale geldiğine ve yapay zeka hayatımıza daha fazla dahil olmaya başladığına göre kontakt lensler için de yeni gelişmeler olacağa benziyor.

Örneğin, gelecekte 'akıllı kontakt lensler' piyasaya çıkabilir. Lensler nesnelere yakınlaştırma yapmalarına veya metinleri daha kolay okunabilir hale getirmelerine olanak tanıyan özel bir işleve sahip olabilir. Kontakt lenslerin geleceği için başka neler olabileceğini kim bilebilir!

Bu sitede yer alan metinler bilgilendirme amaçlıdır. Göz doktorunuzun tavsiyelerini dikkate almanızı öneriyoruz.

Bu makaleyi beğendiniz mi ?

ScrollBizi Arayın
lensmarket.com kontakt lens kullanıcıları deneyimleri

En iyi lens nereden alınır? Sorusunun cevabı lensmarket.com. Satışını yaptığımız ürünlerle ilgili yorumları bulabilirsiniz.